A blocky concrete form and cutout courtyards define House in Tsurumi-ku, a family home that Japanese studio FujiwaraMuro Architects has added to a sloping street corner in Osaka.

Set on a plinth embedded into the plot, the home comprises a series of overlapping concrete blocks and smaller volumes coated in timber battens, punctured by few external openings.

FujiwaraMuro Architects has completed House in Tsurumi-ku in Osaka

Across the interior, gaps and courtyards between the blocky forms allow light to penetrate and create sightlines between the rooms on all levels.

This layout was designed by FujiwaraMuro Architects to offer the family privacy from the busy neighbouring street while ensuring ample light.

Blocky house in Osaka
It is formed of overlapping concrete boxes

“By layering the boxes, we intended to create a variety of light, depth of space, and a sense of connection between the first and second floors,” architect Kosuke Katashima told Dezeen.

“The building is not a symbolic opening, but rather a way to let in a variety of light through the layers from above.”

Exterior of House in Tsurumi-ku by FujiwaraMuro Architects
Volumes clad in timber battens sit between the concrete blocks

House in Tsurumi-ku replaces an existing building on the site that FujiwaraMuro Architects had initially intended to renovate, before finding “it impossible to provide the required floor areas”.

“As we examined the site conditions, it became evident that various old constructions intertwined and created many wasted spaces, making it impossible to provide the required floor areas,” said the studio. “The project eventually changed to a new construction.”

Blocky Japanese house lit up at night
The main entrance leads to a circulation space flanked by a courtyard

The neutral finish of the concrete exterior is echoed internally with a pale grey material palette, intended to help light bounce around the space.

These finishes are contrasted with several surfaces covered in timber battens, ranging from ceilings to the kitchen island.

Interior of House in Tsurumi-ku by FujiwaraMuro Architects
Courtyards break up the plan

“We chose a light grey colour instead of pure white because we hoped to create a soft reflection of light,” said Katashima.

“We used materials that contrasted with the grey to create a multilayered feel, so we decided on a two-colour scheme.”

Grey-walled kitchen with wooden furnishings
There is an open-plan kitchen, living and dining space

On the ground floor, the main entrance leads to a circulation space flanked by a courtyard.

The batten-covered base of one of the staggered blocks, which dips down into the ground floor, is left exposed overhead.

To one side of the ground floor, an open-plan kitchen, living and dining space wraps around the courtyard. Filled with timber accents and bookended by a pastel pink nook, the open space offers access to the home’s upper level via a wooden staircase.

Aside from the main living space, other rooms on the ground floor include a Buddhist altar room, a bathroom and a pantry.

Interior of House in Tsurumi-ku by FujiwaraMuro Architects
Courtyards and glazed walls allow light to filter through the home

The top floor of House in Tsurumi-ku holds four bedrooms that branch from a network of corridors illuminated by the courtyards.

Floor-to-ceiling glazing lining the voids across both levels also helps to maximise natural light and frame views of the planting within the home.

Corridor inside Osaka house
The interior is defined by a light material palette

“Light streams into the corridors leading to the private rooms on the second floor, providing a sense of connection with the outside world,” said the studio.

FujiwaraMuro Architects was founded by architects Shintaro Fujiwara and Yoshio Muro in Osaka in 2002. Its other recent projects include a house with “maze-like” concrete walls and a residence with an oversized roof supported by large wooden beams.

The photography is by Katsuya Taira.

Close
Close
Sign in
Close
Cart (0)

No products in the cart. No products in the cart.



Currency


error: Content is protected !!